Singeldag blev världens största shoppingdag 11/11

Från SvD 11 november 2017 Det började som en dag för alla singlar men har utvecklats till en konsumtionsorgie. Den kinesiska näthandeln på singlarnas dag har på nytt slagit rekord.

Dags att tänka på detta innan november hur man ska fira detta genom  
Kom gärna med förslag redan nu runtom i Sverige så gör vi det till en stor dag. 11/11 2018 är en söndag.

När den 11 november blev singlarnas dag i Kina beskrevs det som en motreaktion på uppståndelsen kring tvåsamheten på alla hjärtans dag – men nu är det framför allt den överlägset största dagen för näthandel i världen.

– På singlarnas dag är shopping en sport, det är underhållning, säger Joseph Tsai, en av den kinesiska näthandelsjatten Alibabas grundare.

Redan efter några timmar på lördagen var rekordet från i fjol slaget: Folk hade då handlat för 18 miljarder dollar, närmare 150 miljarder kronor. Omsättningen på singlarnas dag i Kina överträffar summan från "black friday" och "cyber monday" i USA.

Singlarnas dag pågår i 24 timmar och invigdes med påkostade jippon runt om i Kina. Alibaba arrangerade en gala med bland andra skådespelaren Nicole Kidman och artisten Pharrell Wiliams på gästlistan.

Även i Sverige återfinns numera konceptet i näthandeln. Till exempel har några av landets största elektronikåterförsäljare dagen till ära ändrat sina sajter, där en mängd erbjudanden lyfts fram under vinjetten "Singles day".

Singlarnas dag, som har sitt ursprung från Nanjing University 1993, började ursprungligen firas vid olika universitet i Nanjing under 1990-talet. Den fick sitt namn eftersom datumet består av fyra ettor. Efter sin examen tog studenterna universitetets tradition med sig ut i samhället. Singlarnas dag har väsentligen populariserats via Internet och följs nu av ungdomar i flera regioner utanför Kina.

Dagen firades ursprungligen endast av unga män, men firas nu allmänt av båda könen. "Blind date"-parties är också populära under denna dag i ett försök att säga adjö till singellivet. Vissa universitet anordnar ett speciellt program för att samla singlar tillsammans för gemensam fest.

Historik från Wikipedia

En uppfattning om ursprunget till Singlarnas dag är en kärlekshistoria, där en ung man som hette Mu Guang Kun, född den 11 november 1970, på grund av sitt speciella namn på kinesiska, hade han kallats Guang Gun sedan hans tid i grundskolan. Under sitt andra år vid Nanjing University, började han en romantisk relation med en flicka. Emellertid drabbades flickan av cancer och dog senare. Den unge mannen gick då till översta våningen, och tände ljus på natten för flickans död och verkade bli en annan person efter den natten. På hans födelsedag under hans sista studieår, följde hans rumskamrater också med honom till den översta våningen för att hålla honom sällskap. Denna sorgliga historia blev sedan välkänd på universitetet och hans födelsedag inrättades till att vara Guang Gun Festival.

11/11 på Svenska
Vad dagen riktigt ska heta i svenska språket verkar inte vara riktigt avgjort (2016). Lika vanligt förekommande som "Singlarnas dag"[1] är nämligen "Alla singlars dag"[2], med en viss anspelning på "Alla hjärtans dag".

Helén Andersson